Termékek

Szünetmentes biztonság

2022.02.02.

Szünetmentes biztonság: így válassz, ha biztosra akarsz menni

A sok bosszúságot és komoly károkat okozó áramszünetek ellen szünetmentes tápegységekkel védekezhetünk, íme néhány tipp, hogyan válasszuk ki a számunkra megfelelőt.

Leolvad a fagyasztó és tönkremegy a felhalmozott élelmiszer, a határidős munka leadása előtt használhatatlanná válik a számítógép, nem működik az egészségmegóváshoz használt orvostechnikai eszköz – időnként egy hétköznapi háztartásban is nagyon komoly következményekkel járhat, ha elmegy az áram. A szünetmentes tápegységek (UPS) segíthetnek az ilyen helyzetekben. Gendúr István, a Schneider Electric APC termékekért felelős üzletág igazgatója segítségével összegyűjtöttünk néhány tippet ahhoz, hogy milyen UPS-t érdemes otthonra választani.

 

Mérjük fel a teljesítményt

Otthoni használatra szánt UPS-nél is fontos felmérni, hogy milyen teljesítményű berendezéseket kell ellátnia árammal, hiszen ehhez igazodva kell kiválasztani a megfelelő eszközt. A szünetmentes tápegységekhez a gyártók két értéket adnak meg, a voltampert (VA) és a wattot (W). Ezek közül az utóbbival érdemes igazán számolni és összeegyeztetni a védeni kívánt készülékek összesített teljesítményével. Egy UPS-hez több készüléket is csatlakoztathatunk, de ha azok összteljesítménye meghaladja a tápegység névleges kapacitását, akkor nem tudja biztosítani az áramszünet alatti működésüket.

Számoljunk az áthidalási idővel

Az áthidalási idő azt az időtartamot jelenti, ameddig az UPS képes energiával ellátni a csatlakoztatott berendezéseket áramkimaradás esetén. Minél több eszköz csatlakozik a szünetmentes tápegységhez, annál rövidebb lesz az áthidalási idő, viszont nagyobb teljesítményű UPS-el megnövelhetjük ezt a periódust.

Kicsit több lett, maradhat?

Igen, maradhat, ugyanis célszerű egy kicsit felültervezni a biztonsági rendszerünket. Általánosságban elmondható, hogy a UPS kimeneti kapacitásának érdemes 20-25 százalékkal nagyobbnak lennie a csatlakoztatott berendezések által felvett összteljesítménynél.

Olcsó UPS-nek híg az árama

A piacon nagyon sokféle szünetmentes tápegység közül lehet választani mind a teljesítményt, mind az árat figyelembe véve. Viszont mivel ezeket a berendezéseket a valóban kritikus fontosságú eszközeink védelme és folyamatos működése érdekében vásároljuk, mindenképpen célszerű megbízható, ismert márkát választani. A magasabb árcímke ugyanis egyrészt garantálja a megfelelő műszaki teljesítményt, másrészt plusz szolgáltatásokat is jelenthet. A Schneider Electric például cseregaranciát vállal UPS készülékeire, vagyis ha probléma van egy eszközzel, a garanciaidőn belül egy teljesen újra cseréli azt ki.

Figyeljünk az akksira

Az UPS-ek akkumulátorát is cserélni kell bizonyos időközönként, a tapasztalatok alapján 3-4 évente érdemes ezt megtenni. Célszerű ezért olyan eszközt választani, amelynél ezt a cserét mi magunk is elvégezhetjük.

Pro tipp – fordulj szakemberhez

Számos tényező befolyásolhatja, hogy milyen UPS-t válasszunk otthonra, ha valaki nagyon eltéved a voltamperek, wattok, áthidalási idők labirintusában, érdemes szakemberhez fordulni. Erre a Schneider Electric is lehetőséget kínál, igény esetén online tanácsadást nyújtanak az érdeklődőknek.

Forrás: 24.hu